Libre1 - z FGM na CGM (continuální tj nepřetržitý glykemický monitoring)

Zatímco libre1 je od výrobce založením FGM (flash glykemický monitoring tj. musíte přikládat k senzoru čtecí zařízení, abyste se dozvěděli glykemii), CGM je o možnosti výš, glykemie se do mobilu nebo příslušné čtečky posílá sama. Aby to senzor uměl, musí být vybaven vysílačem (např. Dexcom nebo Guardian jinak ani nefungují - tam nelze jen přiložit čtečku k senzoru).

Libre1 není vybaven vysílačem, takže nikam nic posílat neumí. Mnohým diabetikům, a zvlášť rodičům dia dětí, se to nelíbilo a protože senzory s vysílačem pro ně nebyly finančně dostupné nebo jim nevyhovovaly třeba kvůli lepidlu nebo velikosti, začali přemýšlet jak libre1 o vysílač doplnit. 

Vznikaly první pokusy - např. s hodinkami smart watch Sony, které mají NFC. Technická úprava hodinek ale byla natolik složitá, že se tato metoda stala pro většinu uživatelů libre1 nedostupná. Pokrok šel dál a na trhu se objevily první NEOFICIÁLNÍ vysílače k libre1. Neznám přesnou historii, jistě se dá dohledat na internetu, ale když jsem začala používat libre1, byl dostupný Blucon od firmy Ambrosia (obr. z www.diabetes-club.mx) a hned brzy na to miao miao 1 (obr. z www.miaomiao.cool). 





Miao miao 1 mám dodnes, i když už proběhla výrobou druhá i třetí generace těchto vysílačů. Jedná se o malou lehoučkou krabičku, která není o moc větší než senzor libre. Musí se dobře připevnit k senzoru, buď lepením, tejpem, náplastí, držákem nebo návlekem. Někdy dělá neplechu i malá mezera mezi senzorem a vysílačem - na druhou stranu ne každý nosí vysílač u senzoru nonstop - takže podle toho zvolí i druh upevnění. Tejpy drží spolehlivě i týden a dostat je denně dolů je spíš komplikace než pomoc, takže mnoho lidí nosí držáky nebo návleky (viz příspěvek NÁVLEKY-TEJPY-DRŽÁKY).



Jakmile se vysílač upevní na senzor, začne sbírat glykemie ze senzoru a pomocí bluetooth (ne tedy NFC, ale vysílaní na delší vzdálenost) je posílá do mobilu. Mobil musí mít aplikaci, která je schopná hodnoty z vysílače interpretovat na obrazovku. Umí to např. aplikace xDrip+, Glimp, Diabetes:M, Tomato Lite app, DiaBox (ten s vysílačem bubble)... a na apple mobily: Shuggah app, Glukose Direct, xdrip4ios, Spike... Aplikace Librelink s neoficiálními vysílači komunikovat NEUMÍ a troufám si říct, že nikdy umět nebude...

Výrobce nemá zájem, aby do jeho produktů někdo zasahoval a něco k němu přidával. Při reklamaci u Abbotu tedy rozhodně neuspějete, pokud zmíníte, že vám na neoficiálním zařízení něco nefunguje. Naopak, často vám reklamaci senzoru odmítnou. I když nevím o tom, že by vysílač či neoficiální aplikace senzor poškodily, vyloučit to nelze, to riziko na sebe každý při instalaci dobrovolně bere.

Vetšinou vysílače posílají hodnoty ze senzoru každých 5 minut. Pokud dostanete hodnoty do mobilu, získáte tím i alarmy a je už jen krok dostat je na hodinky nebo náramek. Minimálně ve formě notifikací, což jsou krátké zprávy, že jste např. hypo nebo hyper a pod.

Nyní jsou dostupné a oblíbené asi 4 druhy vysílačů. Miao miao 1, miao miao 2, miao miao 3, bubble a BluCon (viz obrázek z facebooku MiaomiaoReader). U bluconu se musela měnit baterie, ostatní typy se nabíjejí přes kabel. Miaomiao 1 vydrželo nabité až měsíc, ostatní cca 14 dní, bubble a bubble mini nevím, ten jsem nikdy v ruce nedržela. Nabíjení je celkem rychlé, a dokonce lze vysílač nabíjet, když je připevněný na senzoru tj. na těle (pokud je nabití potřeba).


Podobnou funkci má vysílač Bubble či novější bubble mini (viz obrázek ze stránek www.en.sugarcubes.pl)
Cena vysílače se pohybuje od 3000 do 5000 Kč, a dobrý kvalitní kus vydrží sloužit i 4 roky. Je to technika, takže zase platí, že je nutné hodnoty, které mobil napíše, zkontrolovat glukometrem. Alespoň jednou za 2 - 3 dny. Hodně aplikací, které umí komunikovat s vysílačem lze i kalibrovat. Tj. zadá se do aplikace hodnota z glukometru a hodnoty se stávají přesnější až velmi blízké vysledkům z krve. Je ale potřeba se s tím trochu naučit, nic není úplně zautomatizováno, naopak při špatné kalibraci se může aplikace stát až nebezpečně nepřesnou!! Proto je dobré nejdřív číst dostupné návody a upozornění, nebo na sociálních sítích či ve svém okolí, poprosit o radu zkušenější. 

VŽDY JE ROZHODUJÍCÍ JAKÝ JE VÝSLEDEK Z KRVE. KDYŽ VÁM NENÍ DOBŘE, URČITĚ SE ZMĚŘTE VÍCKRÁT A OVĚŘTE SI HODNOTY NA VÍCE PŘÍSTROJÍCH.

Co se týká libre2, které už je vybaveno vysílačem, tak i tam lze použít neoficiální aplikace, aby člověk viděl nonstop hodnoty na mobilu či na zápěstí, a není potřeba vysílač. Kódování libre2 je trošku složitější než otevřený systém neoficiálních vysílačů, takže ne každá aplikace umí libre2 číst. Možnosti jsem nakousla v příspěvku o libre2 a samozřejmě další tipy a zkušenosti budu přidávat. 

Tak zatím hezké glykemie!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zobrazení glykémií na hodinkách Garmin