DiaBox app - kalibrace, sdílení, hodinky, alarmy

DiaBox kalibrace - sdílení - hodinky - alarmy - odstraňování potíží

-------------------------------------------------------------------------

aplikace umí snadno vytvořit z libre2 CGM (nepřetržité čtení senzoru včetně alarmů) a co se týká základního nastavení, je příjemně jednoduchá

KALIBRACE:

Já osobně kalibrování diaboxu nepoužívám, senzor mi měří s rozdíly 0,5 mmol a to neřeším, ale někdo má rád přesnost nebo mu senzor ukazuje větší rozdíly. Kalibrace se v diaboxu musí povolit. Na hlavní obrazovce klikneme na prostřední obrázek se senzorem a uplně dole je nabídka Calibration Mode (režim s kalibrací). Klikneme 5x na Factory a do volného okénka vepíšeme univerzální kód GODMODE a potrvrdíme ok. Na hlavní obrazovce se pak objeví růžové Plusko a pustí vás to na kalibrace. Přibude možnost Graf kalibrací (podobně jako v xDripu). A stále platí, že velkými rozdíly glykémie kalibrací nesrovnáte, spíš aplikaci rozhodíte, proto je nejdůležitější naučit se správně kalibrovat.



SDÍLENÍ:
DiaBox dlouho neuměl snadné sdílení glykémie. Jediná cesta (a pro mnohé ne zrovna jednoduchá) byla přes Nightscout. Nyní lze nastavit sdílení s jednou osobou, jednodušše, pouze vytvořením profilu a povolením dotyčné osobě. Setting - volba DiaBox Follow a v mobilech zvolit pak zda je dotyčný master (pacient) nebo follow (sledující pacienta). Oba samozřejmě musí být online.


Kdo chce použít NS, zapne ve volbě Integration první Nightscout Share.... a vyplní.

HODINKY:
Diabox má jednoduchý widget, možnost je i nastavení přes aplikace (glykemie bude stále nahoře ať už si právě prohlížíte cokoliv) nebo lze widget velmi snadno umístit na hodinky, např Samsung nebo jakékoliv s wear os. Já použila aplikaci z google play Wearable widgets nebo v kombinaci s G-watch app (také z google play, kterou vytvářel šikula Juraj Antal z SK). 


V diaboxu dáme kolečko vpravo dole (nastavení) - Integration a volby Share data with G-watch. Pokud máme hodinky Garmin, Pebble nebo chceme data z Nightguardu - zapneme příslušnou volbu. 

Níže jsou volby zda glykemii posílat pouze na mobil nebo hodinky s wear os nebo zda obojí.



Uplně dole v záložce Integration jsou tři volby pro posílání dat na xdrip nebo aaps. NA JEDNO KLIKNUTÍ pustíte data do xdripu a tím se vám otevřou další možnosti xdripu: glykemie na náramcích Xiaomi Mi band, Amazfit, Fitbit, Samsung watch, Garmin a wear os hodinek a zobrazení grafu xdripu na zamčené obrazovce či jako spořič (nefunguje na všech mobilech). 



Nainstalujete příslušný xdrip (já mám upravený na zobrazení glykemií na Amazfit Bip bez nutnosti apky Watch xDrip+), zvolíte hardware zdroj dat Libre2 (patched app) a dáte v xdripu spustit senzor (volba "ne dnes"). Glykemie se pak bude v xdripu načítat klasicky každých 5 minut a podle volby v xdripu (nastavení hodinek) se bude zobrazovat na příslušných hodinkách a náramcích. UŽASNĚ JEDNODUCHÉ A FUNKČNÍ ;-) 


ALARMY:
nastavení - setting - more alert:

signal loss - ztracený signál
low battery - málo baterie
hladiny glykémie
rise rate - jak rychle glykemie stoupá
drop rate - jak rychle glykemie klesá
end before - upozornění, že senzor končí
miss reading - ztracené čtení



úplně vlevo nastavíme hodnoty - uprostřed zvolíme tóny (výchozí či vlastní) a vpravo můžeme povolit vibrace (někdo má nastavené pouze vibrace) 

úplně dole je volba Disable All alerts (zakázat všechny alarmy) a buď zvolíme snooze (za kdy se mají alarmy zase ozvat) nebo i tady je zakážeme úplně Time Alerts Disabled Until You Re-enable (vypnout vše dokud je zase ručně nezapneme).


Jediné co vypnout nelze je velmi nízká glykemie - ta jde nastavit na nejnižší hodnotu 2,2 mmol a to snad nebude u většiny z nás houkat tak často. 

ZÁLUDNOSTI:
Je to jen technika, takže pokud se vám aplikace kousne, nejjednoduší řešení je restart mobilu. Nejčastěji se mi apka kousne, když ji na nějakou dobu deaktivuju a používám jen scanování. Kdo ji nechá běžet trvale, bude mít nejspíše míň starostí. Záleží i na mobilu. Některým vadí načítání co minutu a plní se v mobilu paměť. Pak pomůže jen smazání mezipamětí a příp i smazání dat a začít znova nastavení diaboxu (viz první příspěvěk v blogu o základním nastavení). Data mažeme přes nastavení mobilu: mobil - nastavení - aplikace - diaBox - úložiště - smazat mezipaměti a smazat data.

U wear os hodinek mě zklamalo velké zatížení baterie, asi způsobené načítáním glykemie co minutu. Když bude čas, ještě si s tím pohraju a možná přijdu na nějaké rozumné řešení. Zatím s diaboxem používám Amazfit Bip či náramek xiaomi mi band 6 a zobrazení přes xdrip (bez apky watch xdrip). Samozřejmě pofrčí i další ciferníky a náramky z Artemovy řady na jeho blogu https://bigdigital.home.blog/

DiaBox neumí záznam aktivit jako je inzulín, výživové hodnoty a režim sport. Kdo je zvyklý zaznamenávat tyto údaje do mobilu, musí zvolit jinou aplikaci.

Tak ať to hezky pracuje a pomáhá, další info zase příště! Ještě jsme úplně všechna témata nevyčerpali ;-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zobrazení glykémií na hodinkách Garmin