Začátky se senzorem libre1

ZKUŠENOSTI A MOŽNOSTI SE SENZOREM LIBRE 1: 

- senzor má měřit 14 dní
- pokud neměří, dá se reklamovat 
- proč nechat senzor usadit
- jak lze senzor prodloužit

Senzor má měřit 14 dní a když jsem s ním začínala, výrobce na měření poskytl pouze čtečku (černou), bez které padla možnost reklamace a pro lékaře se snadněji získávaly data a grafy. Pojišťovna pro diabetiky 1. typu měla podmínku měření minimálně 10 scanů za den, jinak hrozilo, že nám senzory přestanou proplácet. První rok jsme dostali od pojišťovny 18 ks na rok, já si zbytek dokoupila (cca 5 ks), protože jsem se už nechtěla vrátit k měření pouze glukometrem. Na každý kus senzoru byl tehdy doplatek 400 Kč. K dnešnímu datu má DM1 nárok na 26 ks senzorů libre1 za rok bez doplatku. 

Jinak senzor má v sobě pamět na 8 hodin, tudíž pro úplný graf by stačilo přeměřit 3x denně - to možná využijí samoplátci nebo ti, kterým se glykemie tak často nemění (např diabetici 2. typu). 

Reklamace se řeší přes Abbott linku, číslo je na každé krabičce nebo oficiálním webu výrobce, jsou vstřícní, ale chtějí číslo faktury, číslo čtečky (nebo dnes už data z mobilní aplikace Librelink), číslo senzoru a pokud je reklamace uznána, většinou chtějí vadný materiál poslat zpět, takže doporučuju nic nevyhazovat. 

Dál budu uvádět i tipy, které mi pomáhají zlepšit přesnost senzoru. Senzor měří z podkoží, proto bude ve stejném okamžiku často rozdíl mezi senzorem a krevním testem (byť na jedné čtečce). V podkoží je prostě glykemie malinko se zpozděním, cca 10-15 minut. I tak nemusí být hodnoty měření vždy totožné. Doporučuju se s malými rozdíly příliš netrápit a řešit rozdíly o 3 a více mmolů, pokud budou trvat delší čas. Některé mobilní aplikace umí tyto rozdíly minimalizovat pomocí takzv. kalibrací. Ale ani čtečka ani aplikace Librelink nelze kalibrovat. Výrobce tvrdí, že to není potřeba, že výrobky byli již nakalibrovány. Já osobně používám i neoficiální aplikace pro monitoring libre senzoru a tam kalibruju, protože získávám přesnější celkový přehled a hodnoty na různých zařízeních porovnávám.

Také mě hodně pomáhá nechat senzor takzv. usadit. Nastřelím ho 12 - 24 hodin dopředu a pak teprve aktivuji. Zvykne si lépe na prostředí v podkoží. Tento tip doporučuje i výrobce, byť to málo zdůrazňuje a většinou tvrdí, že senzor je dostatečně přesný hned po nastřelení. Zkušenosti jiných diabetiků se rozchází, je proto na každém, jak a kdy bude senzor aktivovat. Jen připojím, že i u jiných senzorů (dexcom, guardian) se uživatelům osvědčuje nechat senzor aspoň pár hodin usadit.

Libre se po aktivaci 60 minut zahřívá. Čtečka neměří. Některé aplikace dokáží už glykémie zachytit, nicméně mám zkušenost, že čísla mohou být nereálně vysoká, tudíž zvláště začátečníkům doporučuju hodinu počkat a pak teprve brát glykemie naměřené senzorem vážně. 

Čtečka i Librelink měří přesně 14 dní a pak načítání ukončí. Senzor je schopen fungovat dál. Pomocí většiny neoficiálních aplikací (xDrip, Glimp, Diabetes:M...) čte dál ještě minimálně 12 hodin. Pak se možná aplikace tváří, že ještě čtou, ale pozor, již jen cyklí "nesmysly". Pokud bysme chtěli senzor ještě PRODLOUŽIT, což výrobce důrazně nedoporučuje, je potřeba použít speciální aplikaci na prodlužování libre1 senzoru. Je to výhodné zejména pro samoplátce. Získají většinou minimálně týden měření navíc. Doporučuji kontrolovat senzor během jeho měření glukometrem a prodloužený senzor o to pečlivěji. Je to jen technika a nedá se jí slepě věřit. 

Zkušenosti říkají, že se senzorem se dá dobře fungovat v běžném životě. Je možné se s ním koupat, sprchovat, plavat - jen se musí dát pozor, aby se neodlepil, příp ho nějak zabezpečit. (O tom více v jiné části).


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zobrazení glykémií na hodinkách Garmin