Mobilní aplikace pro čtení senzoru

 APLIKACE PRO ČTENÍ SENZORU LIBRE1

- pro android: Librelink CZ, Glimp, xDrip+, Diabetes:M, DiaBox, Tomato Lite...

- pro apple ios: Librelink CZ, Shuggah, Spike, Glukose Direct, xdrip4ios, Tomato Lite...

- aplikace pro sdílení: LibrelinkUp (oficiální)

- výhody mobilních aplikací (1)

- jak scanovat mobilem (2)

- rozdíly oficiální vs neoficiální zařízení ke čtení senzoru (3)

- jak aktivovat senzor a možnosti (4)

(1) V ČR dlouho nebyla dostupná oficiální aplikace na načítání libre senzoru. Pro mnoho lidí je načítáním mobilem pohodlnější než s sebou tahat čtečku, která má na rozdíl od mobilní aplikace mnohá omezení (např. poznámky lze vložit pouze do 15 minut - zpětně ne..., nelze naměřené hodnoty sdílet s rodinou, čtečka nemá hlasový výstup, což je výhoda pro slabozraké...).

Výrobce přísně rozděluje regiony, tj. aplikaci pro ČR lze snadno stáhnout pouze v ČR. Pokud tedy někdo chtěl oficiální mobilní aplikaci Librelink a v čr nebyla, musel to stáhnout ze zahraničí, a to pro běžného uživatele mobilu není na dvě kliknutí. Musí se region tak trochu technicky obelstít a někomu to zabere i hodiny snažení.

Díky technicky zdatným šikulům vznikly aplikace, které také umí načítat senzory a umí dokonce i víc než Librelink. Umí senzor prodloužit o 12 hodin, lze je kalibrovat a tudíž jsou hodnoty blízké glukometru, umí posílat hodnoty na hodinky a další. Hodinky s aktuální glykémií byl vždycky můj sen a tak jsem se o tuto oblast začala víc zajímat. 

Výhoda mobilní aplikace je i sdílení glykémií s pacientem. Oficiální aplikace ke sdílení glykémií se jmenuje LibrelinkUp a podrobnosti a návod najdete na www.librelinkup.com

(2) Čtečka obsahuje NFC anténu s kvalitním dosahem snímání - až 3 cm. Mobily většinou mají dosah daleko kratší, 1 - 2 cm, proto je potřeba ze začátku trochu zručnosti. Některé mobily vůbec nemají NFC, takže na ně oficiální aplikace ani nepůjde stáhnout. (U některých je řešením dokoupit vysílač k senzoru, což je neoficiální zařízení a věnovat se tomu budu v jiném příspěvku). Je důležité i zjistit, kde přesně máte máte na mobilu NFC anténu a přiložit ji opravdu velmi zblízka na těsno k senzoru. NFC (či službu platby) je většinou potřeba u androidu zvlášť povolit. Hodně mobilů čte zády, nikoliv displejem, jak je člověk zvyklý u čtečky. Je potřeba držet u senzoru mobil až 2 vteřiny, mobil většinou zavibruje, že senzor načetl a objeví se glykemie. Problém může někdy způsobit bytelný obal na mobilu, signál prostě oslabí a mobil senzor nedokáže přečíst.

Scanovat můžete pak dle libosti, ale víckrát než 1x za 5 minut to asi nebude mít smysl. Nicméně senzoru ani čtecímu zařízení to nijak neublíží a výsledky to nijak vážně neovlivní. Pokud nebude dobře fungovat oficiální aplikace nebo čtečka, kontaktujte helplinku Freestyle libre. Neoficiální aplikace reklamovat nelze, výrobce jejich použití důrazně nedoporučuje a i když mi není známo, že by senzor někdy nějak poškodily, bude lépe je na helplince s touto informací vůbec nedráždit a nezmiňovat je. Z toho plyne, že pokud budete mít problém s neoficiální aplikací, musíte si pomoc či radu sehnat sami. Doporučuju sociální sítě a příslušné skupiny, kde jsou ochotní rádci a budou se snažit vám pomoct problém vyřešit.

Nežádejte pomoc s neoficiálními aplikacemi u odborného lékaře nebo v diaporadnách. Správně by vám měly doporučit pouze schválené prostředky, ale mnoho lékařů ví, že některé neoficiální aplikace pacientům velmi pomáhájí a jejich užívání tolerují a někdy i přímo vítají. 

(3) I neoficiální aplikace nabízí sdílení glykémií a jednotlivé aplikace se možnostmi liší, proto je dobré si vyzkoušet víc aplikací a zůstat u té, která vám bude vyhovat nejvíc. Postupně se budu snažit přidávat jednotlivé návody na instalaci a základní nastavení aplikací nebo vás nasměruju, kde podrobný návod získat.

(4) Některé aplikace neumí senzor libre nastartovat. A VŽDY PLATÍ, že pokud chceme používat čtečku, musíme senzor nastartovat pomocí ní. Pokud bude senzor aktivovaný mobilem, čtečka už se nechytí, až zase s novým kusem senzoru a pokud ji použijeme jako první. 

Aplikace, které umí nastartovat senzor jsou: Librelink, Glimp S (to esko na konci je důležité) a diaBox (ale tam se možnosti liší u jednotlivých verzí a nemám to vyzkoušeno). Pokud člověk tedy ztratí čtečku, může aktivovat senzor mobilem, ideálně Librelinkem, aby šlo reklamovat, a pokud nefunguje ani Librelink, může použít aplikaci "Glimp S" z obchodu play. Tato aplikace neumí nic jiného než startovat (proto písmenko S). Je pouze pro android mobily. Na apple zařízení je možno startovat pouze Librelinkem. 

Aktivovaný senzor libre1 lze pak scanovat na více mobilech a pokud jsme aktivovali čtečkou, tak na čtečce a mobilech... U senzoru libre2 je to malinko jinak, o tom v jiném příspěvku.

Přehled mobilních aplikací v kostce na obrázku.

Některé aplikace dokáží i víc ;-) A o tom zase příště!



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zobrazení glykémií na hodinkách Garmin